Agenda en nieuws

Agenda workshops, voorstellingen, exposities en tuinactiviteiten

Vooruitblik 2024

Voorstellingen poppentheater 2024

Dit jaar speelt Agnes in haar theater de voorstelling ‘Bibi en de bijtjes’ voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs. De voorstellingen worden voor de gemeente Westerwolde gespeeld in het kader van het Cittaslow educatieproject. ook scholen van andere gemeenten doen mee. De voorstellingen zijn inmiddels allemaal volgeboekt!

Westerwolde rijgt 10 dagen tuinen en kunst – kom naar onze tuin!

Ook dit jaar doen wij weer mee aan dit evenement. Van vrijdag 14 t/m zondag 23 juni 2024 bent u tussen 10.00 uur en 17.00 uur welkom om te genieten van onze prachtige natuurtuin en van onze mozaïek en viltkunst. De bijen staan dit jaar extra in het zonnetje en er is een mooie natuurvijver aangelegd. Natuurlijk zorgen we voor lekkere taartjes en koffie en thee. Er zijn mooie dingen te koop. Er komt muziek (De muziekdag wordt nog nader aangegeven). Agnes geeft af en toe demonstraties vilten, kaarden of spinnen. Dus het wordt weer erg gezellig in de tuin!

Expositie 2024 Museé du feutre – Frankrijk

Agnes exposeert dit jaar van 29 juni t/m 15 oktober 2024 in het museé du feutre (Het viltmuseum) in Mouzon – Frankrijk. De kleurrijke expositie ‘Building Colours’ (Franse tittel: Construire des Coleurs’) is een familie expositie waarin voor zowel volwassenen als kinderen spannende kleurrijke werken te zien zijn. Ook worden de bezoekers uitgedaagd zelf hun creativiteit te gebruiken. Foto’s komen op de website na de opening.

2024 vooruitblik zie hierboven

Wat is geweest, is geweest, maar het was leuk! zie hieronder.

De wol is weer geschoren en gewassen en deels gekaard. De klus zit er op! Nu volgt de wintertijd. We hebben een boeiend jaar achter de rug met viltworkshops, evenementen en viltworkshops voor scholen. Komende winter richten we ons op de voorbereidingen voor 2024. In het voorjaar speelt Agnes een serie poppentheatervoorstellingen voor kleutergroepen, in het kader van het Cittaslow educatieproject van de gemeente Westerwolde. Het thema is bijen en vlinders. Daarna volgt wederom de deelname aan het tuinen en kunst evenement ‘Westerolde rijgt – 10 dagen tuinen en kunst.’ Natuurlijk zal er dan behalve een prachtige natuurtuin ook weer nieuwe viltkunst te zien zijn. Op dit moment wordt ook hard gewerkt aan de viltexpositie die naar het Viltmuseum in Frankrijk gaat voor de zomermaanden van 2024. Daarover later meer. Daarna zullen we weer mooie vachten gaan vilten en viltworkshops verzorgen. Tot ziens in 2024!

Najaars workshops vilten 2023 – 1,2,5,6 November

Het is weer mogelijk je in te schrijven voor een workshop vilten. Er is 1 week beschikbaar. De workshops worden gegeven op woensdag 1, donderdag 2, zondag 5, maandag 6 november 2023 van 10.00 uur tot 16.00 uur. Per dag kunnen maximaal 4 deelnemers meedoen. Je hebt 1 tafel tot je beschikking. Bij sjaal vilten minimaal en maximaal 2 deelnemers (2 tafels per persoon). Je mag de hele dag werken aan je werkstuk. Hoe lang je er over doet is afhankelijk van je gekozen viltonderwerp en je eigen werkwijze en tempo. je krijgt de begeleiding die nodig is om je werkstuk te maken. Er kan gewerkt worden met natuurlijke schapen wol (kleuren van de schapen) door mij gekaard en gewassen, of ongekaarde wol. Werken met kleuren is ook mogelijk. Sjaals vilten is ‘nuno vilten’ met fijne wol en zijdevezels op zijde. We houden halverwege een pauze in overleg met elkaar. Neem je eigen lunch mee, wij zorgen voor soep en stokbrood met Franse kaasjes er bij. Koffie en thee staat de hele dag klaar om zelf te pakken en iets lekkers er bij. De prijs is afhankelijk van je werkstuk. Kijk voor een indicatie op de pagina’s vilten bij de diverse onderwerpen. https://www.agnesspruit.nl/workshops-vilten-vriescheloo-groningen/ We maken in deze week geen grote of speciale projecten. Heb je geen viltervaring, probeer dan eens een schilderij, daarmee kun je veel van de basistechniek leren. Wil je leren vilten om een mal, dan kun je kiezen voor b.v. een schaal, sloffen of pantoffellaarsjes, een kussen of een ‘kerstsok’ een grote gedecoreerde sok waar je kerstcadeautjes in kan doen. Voor het sjaal vilten doen we deze week uitsluitend een eenvoudige sjaal. (een kunstsjaal is voor cursisten die al eens eerder een sjaal hebben gemaakt). Maar dat doen we niet deze week. Grote projecten zoals vachten vilten of hele grote wandkleden bewaren we voor de zomer en doen we buiten. Wil je meedoen? Stuur mij een email: agnesspruit@planet.nl met je beschikbare data en je viltonderwerp. Ik bekijk wie er bij elkaar in een workshop kan en ik neem weer contact op om aan te geven in welke workshop je kan meedoen en wat het kost.

We maken er zo ie zo een gezellige warme viltdag van! Graag opgeven uiterlijk zondag 29 oktober, i.v.m. eventueel te bestellen materialen.

Atelierroute kunst aan de Rand van Nederland september 2023

Atelierroute Kunst aan de Rand van Nederland – 2023 – Viltexpositie – Agnes Spruit

Ik doe mee aan de atelierroute van Kunst aan de Rand van Nederland. 16,17,23 en 24 september. De beste dagen om mijn atelier te bezoeken zijn 16,17 en 24 september omdat ik op 23 september ook een grote groep ontvang voor een workshop en een vertelling over mijn werk. Ik kan u op die dag helaas niet te woord staan.

Er is ook een overzichtsexpositie van de kunstenaars die meedoen aan de atelierroute. Dit is in de Ratskeller in Leer – Duitsland op vrij, zat, zon van 8 t/m 24 september 2023 Kijk voor meer informatie op de pagina voor Kunst aan de Rand van Nederland.https://www.agnesspruit.nl/atelierroute-kunst-aan-de-rand-van-nederland-viltexpositie/

Gevilte schapenvachten te koop

De gevilte schapen vachten van het Drents Heideschaap die ik regelmatig maak van de wol van een natuurkudde zijn nu te koop in het bezoekerscentrum Dwingelderveld van Natuurmonumenten. Een deel van de opbrengst gaat naar Natuurmonumenten. Wil je hier meer over weten kijk op deze pagina: https://www.agnesspruit.nl/gevilte-schapenvachten-te-koop-drents-heideschaap-bezoekerscentrum-dwingelderveld/

Viltworkshops juli en augustus 2023

Zomerworkshops vilten – Agnes Spruit – Vriescheloo – Westerwolde

In de laatste twee weken van juli en in augustus 2023 ga ik weer viltworkshops verzorgen. Wil je iets vilten? Geef via een email door op welke datum je zou kunnen komen en wat je zou willen maken. Ik zoek een aantal deelnemers, samen spreken we een datum af. Per workshop kunnen minimaal 2 en maximaal 4 deelnemers meedoen. Kijk voor de mogelijkheden bij de verschillende workshops vilten.

Vachtvilten zomer 2023

Workshops vachtvilten – agnes Spruit Vriescheloo – Westerwolde

Wil je vachtvilten? Geef het aan mij door. Binnenkort ga ik naar het scheren en kan ik vachten sorteren voor vachtvilten. We gaan vervolgens vilten in deze zomer 2023, buiten in de tuin. We spreken met elkaar een datum af. Neem even contact met mij op als je hier meer over wilt weten.

Juni 2023 16 t/m 25 juni Westerwolde rijgt in onze tuin.

Westerwolde rijgt 10 dagen tuinen en kunst – Cultuurtuin Vriescheloo

Onze tuin ‘Cultuurtuin Vriescheloo’ doet mee aan het tuinevenement ‘Westerwolde rijgt, 10 dagen tuinen en kunst’ . Wij zijn een natuurtuin en leggen de nadruk op natuurlijk tuinieren. In onze tuin is ook ruimte voor cultuur, zoals dit evenement of de andere activiteiten die we doen. Kijk voor meer info over dit evenement en onze tuin op de pagina’s ‘Westerwolde rijgt- Cultuurtuin Vriescheloo’ en ‘Cultuurtuin Vriescheloo’.

Folkduo Erik en Martijn spelen op donderdag 22 juni in onze tuin. Er kan Balfolk gedanst worden in de tuin!

AGENDA Westerwolde rijgt in onze tuin

 • De viltexpositie ‘Rondedans met Moeder Aarde’ gemaakt door Agnes Spruit en ook nieuwe viltwerken zijn te zien in de tuin.
 • Nieuw viltwerk geverfd met plantaardig materiaal is te zien.
 • Een aantal verfplanten zijn te zien in de tuin waarmee het viltwerk is geverfd.
 • Een korte informatieve vertelleng, elke dag om 14.30 uur (behalve donderdag) over het beeld van ‘Moeder Aarde’ door Agnes Spruit.
 • Muziek van het Folkduo Erik & Martijn, en dansen in de tuin: op donderdag 22 juni tussen 12.00 uur en 16.00 uur. Ze spelen Middeleeuwse Balfolkmuziek op instrumenten die ook werden bespeeld in de middeleeuwen zoals de draailier en de schalmei. De muziek is gemaakt om te dansen. Agnes legt af en toe een eenvoudig dansje uit voor wie het eens wil proberen.
 • Mozaïekwerk te zien in de tuin, potten, wanddecoratie en objecten.
 • Verkoop van handgemaakte producten: Er is viltwerk, gevilte schapenvachten en mozaïek te koop.
 • Er is koffie, thee sap en iets lekkers op een mooie plek in de tuin.

Wat is geweest, is geweest, maar het was leuk! zie hieronder.

November 2022 t/m mei 2023

Het is weer mogelijk om workshops vilten en mozaïek te reserveren. Kijk op workshops mozaïek en vilten

Kijk voor kinderfeestjes vilten en mozaïek op diverse feestjes vilten en mozaïek.

November 2022 Herfstworkshop

 • 3 middagen di 1, wo 2, vrij 4 november 2022: workshop pot mozaïek.
Workshop mozaïek met scherven Westerwolde

September – Oktober 2022

Voorstellingen Kinderboekenweek 2022 – groep 1 en 2

Kinderboekenweek voorstelling Theater De Toverdoos

De kinderboekenweek is van 5 t/m 14 oktober 2022. Het thema is Gi – Ga – Groen! Boeken over natuur staan centraal.

Agnes speelt voor groepen 1 en 2 van het basisonderwijs de beeldende voorstelling De Knoefeltjes en de Grote Boom. In ons poppentheater aan de Ossedijk 3 in Vriescheloo. Aansluitend een activiteit in de natuurtuin. Scholen kunnen zich opgeven voor een voorstelling op afspraak. Er staat een extra speelweek voorafgaande aan de Kinderboekenweek op de agenda.

De beschikbare data voor voorstellingen De Knoefeltjes en de Grote Boom:

 • SEPTEMBER 2022: wo 21, do 22, vrij 23, ma 26, di 27, wo 28, do 29, vrij 30
 • OKTOBER 2022: ma 3, di 4, wo 5, do 6, vrij 10, di 11, wo 12, do 13, vrij 14

Schildersfestival Mont Martre – Sellingen – 9 juli 2022

 • Zaterdag 9 juli 2022 staat het schildersfestival Mont Martre in Sellingen weer in de startblokken!

Kunstenaars tonen en verkopen hun werk. Wij hebben een leuke vilttent voor kinderen. We gaan een klein schilderij vilten. De activiteit is doorlopend van 11.00 tot 17.00 uur.

Juli 2022

Workshopagenda zomer 2022

Agnes Spruit, viltcursus, workshop vilten in Vriescheloo, workshop vilten in provincie Groningen, cursus vilten in Groningen, groep uitje, familie feest, creatief familie feest, teambuilding, ontspanningscursus,
Workshop schilderen met wol in Westerwolde

In juni staat een workshop op de agenda. We vilten in de tuin of atelier. Voor deze workshop kunt u zich vooraf opgeven. De andere workshops worden verzorgd in Juli 2022.

 • Donderdag 30 juni 2022 workshop vilten in Westerwolde: 13.00 tot 16.30/17.00 uur Schilderen met wol.
Diverse workshops vilten in Westerwolde Cultuurtuin Vriescheloo, Agnes Spruit beeldend kunstenares.

In Juli staan een aantal workshops vilten op de agenda. We vilten in de tuin of atelier. Voor deze workshops kunt u zich vooraf opgeven.

 • Zaterdag 2 juli 2022 workshop vilten in Westerwolde: 10.00 tot 14.30 uur Kussen vilten.
 • Zondag 3 juli 2022 workshop vilten in Westerwolde: 13.00 tot 16.30 uur Schaal vilten.
 • Dinsdag 5 juli 2022 workshop vilten in Westerwolde : 13.00 tot 17.00 uur Zijden sjaal vilten.
 • Donderdag 7 juli 2022 workshop vilten in Westerwolde: 10.00 tot 17.00 uur Kunstsjaal vilten.
 • Zaterdag 23 juli 2022 workshop vilten in Westerwolde: 10.00 tot 15.00 uur Tas of Goodiebag vilten.
 • 3 middagen: ma 18, di 19 en vrij 21 juli 2022 workshop pot mozaïek.

Juni 2022

Westerwolde rijgt, viltexpositie viltkunstenares Agnes Spruit, cultuurtuin vriescheloo, fietsen en wandelen in westerwolde, vakantie in westerwolde, workshops vilten
Details viltkunstexpositie Rondedans met Moeder Aarde

Viltkunst expositie Rondedans met Moeder Aarde – Westerwolde rijgt 10 dagen tuinen en kunst. 17 t/m 26 juni 2022

 • vrijdag 17 juni t/m zondag 26 juni 2022 – Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Van vrijdag 17 juni t/m zondag 26 juni 2022 staat mijn viltkunstexpositie Rondedans met Moeder Aarde in onze tuin Cultuurtuin Vriescheloo tijdens het evenement Westerwolde rijgt – 10 dagen tuinen en kunst.

U kunt de Expositie en de tuin bekijken, er zijn viltwerken te koop en er is een gezellige plek om iets te drinken met iets lekkers. In het atelier kunt u informatie over wol en vilten zien en workshopwerkstukken bekijken.

ACTIVITEITEN – WESTERWOLDE RIJGT 10dagen tuinen en kunst

Mini workshop vilten met wol – 23 juni 2022

 • Donderdag 23 juni 2022 verzorgt Agnes een gratis miniworkshop wolvilten. Niet op vaste tijden maar bij belangstelling. Van 10.00 tot 17.00 uur. Maak kennis met vilten en voel wat wol onder je handen doet.

Wiltsangh en Wol in Vogelzang – 25 juni 2022

Wiltsangh en wol in Vogelzang

Koor WiltsanghMuziek uit de middeleeuwen en de renaissance

 • Zaterdag 25 juni 2022 zingt het koor Wiltsangh in onze tuin. Van 11.30 tot 17.00 uur. LET OP: Dit optreden stond geprogrammeerd op 23 juni, maar is verschoven naar 25 juni. De mini viltworkshop op 23 juni gaat wel door. Op 25 juni vilten we alleen als de drukte het toelaat.

Kunst aan de rand van Nederland – 4,5,6 Juni 2022

Kunst aan de rand van Nederland – details ‘Rondedans met Moeder Aarde’ – Agnes Spruit
 • Pinksterweekeind; zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni 2022

Mijn expositie Rondedans met Moeder Aarde is te zien tijdens Kunst aan de Rand van Nederland. Tijdens het Pinksterweekeind; zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni 2022 staat de Pinksterroute op de agenda van het kunstenaarsgenootschap van kunstenaars in de grensstreek van Oost – Groningen en Duitsland. Kijk op mijn pagina Pinksterroute. Open van 12.00 tot 18.00 uur. En op de website van Kunst aan de rand van Nederland.