Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde

Agnes Spruit, Westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, Westerwolde toeristeninfo, natuurtuin, ecologische tuin, wandelen in westerwolde, fietsen in westerwolde, uitstapjes westerwolde, evenementen westerwolde
Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde – een tuin voor natuur en cultuur

Cultuurtuin Vriescheloo een tuin voor natuur en cultuur

Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde. In onze tuin is ruimte voor cultuur en we tuinieren zo natuurlijk mogelijk. De tuin is een heerlijke plek om activiteiten uit te voeren zoals workshops vilten, kinderfeestjes of exposities en om te ontspannen. Lees op deze pagina hoe wij onze tuin beheren.

Het lijkt hier wel Frankrijk! zeggen sommige mensen over de atmosfeer in onze tuin.
Grappig! Het is gewoon in Vriescheloo, in ons mooie Westerwolde.

Toen we de beschikking kregen over deze tuin van bijna 3/4 hectare, waanden we ons in het paradijs. Hoewel we dit voor een groot deel zelf hebben moeten creëren. Het was vooral een schraal graslandje en een piep klein stukje bos toen we er in begonnen.

natuurtuinen, ecologische tuinen, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, Agnes Spruit, exposities in de natuur,
Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde – stukje bosnatuurtuin

Direct vonden wij dat iemand, die gezegend is met zo’n stukje grond, de verantwoordelijkheid heeft om binnen dat stukje zoveel mogelijk te doen voor de natuur. Immers alle mensen die een redelijk stukje tuin beheren, hebben samen hectares natuur tot hun beschikking!
Zie hier een kans om op eigen gelegenheid iets aan natuurontwikkeling en biodiversiteit te doen!
Als iedereen in de tuin iets doet, hebben we samen al weer een hele verbetering doorgevoerd.

natuurtuinen, Agnes Spruit, ecologische tuinen, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, exposities in de natuur,
Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde – dagpauwoog

Het is in het begin best even moeilijk om een wilde bloem te waarderen als een bloem om van te houden. En gras hoog te laten worden in plaats van overal te maaien. Hier en daar het kruid tussen de stenen te laten groeien en vooral niet voortdurend alle aarde zwart te schoffelen.
We hebben geleerd de wilde inheemse planten te koesteren. Daardoor ontstaan er in onze tuin spontaan nieuwe plekjes waar opeens een nieuw plantje kruipt. Op zo’n moment zijn we heel erg blij.
De bloei van besdragende struiken en bomen in het voorjaar is belangrijk voor insecten, zo ontstaan er later in het jaar bessen voor de vogels. Af en toe eten we er zelf van, maar het meeste laten we opgaan in het ecosysteem.

natuurtuinen, ecologische tuinen, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, exposities in de natuur, Agnes Spruit
Een kijkje in Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde waar we de activiteiten uitvoeren

Het is het dubbel en dwars waard. Inmiddels is onze tuin een klein natuurgebied waarin we meegaan in de beweging van de tuin.
Na een aantal jaar werden de verhuisbewegingen zichtbaar. Bijtjes, hommeltjes, vlinders, allerlei vogels, eekhoorntjes, egels, een wezeltje, padden, kikkers en een variëteit aan wilde plantjes zoeken hun weg door onze tuin.
Het bekijken en observeren van de bezigheden van dieren en insecten stimuleert ons om nog beter op te letten hoe we onze tuin onderhouden.
Wilde hoekjes, dood hout van omgevallen bomen, een bergje tuinafval dat langzaam composteert, zijn de paradijsjes voor dieren.
Op het weideveld met hoge grassen en wilde bloemen horen we in het najaar als toegift massa’s krekels tjirpen.

natuurtuinen, ecologische tuinen, Agnes Spruit, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, exposities in de natuur,
Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde – Een zingende lijster

Natuurlijk is er ook plaats voor een leuk plekje waar we met een kopje thee de tuin kunnen observeren. Leuke hoekjes vormen een randdecor, zoals bij de kas en bij de romantische schuurtjes en zitjes. De tuin heeft soms een open structuur met uitzicht naar het landschap en soms een besloten karakter.

De vijver

Dit jaar 2024 hebben we ook een kleine natuurvijver aangelegd. We hebben een kleine concessie moeten doen: De vijver kon niet aansluiten op het grondwater. Het water zit erg diep omdat onze tuin op een zandrug ligt. Daarbij zorgt de grote droogte van de afgelopen jaren voor nog dieper grondwater. Het risico op verdroging van de vijver en daarbij het verdwijnen van de leefomgeving van de waterdiertjes was te groot. We hebben daarom gekozen voor een biologische folieviver. We gebruiken geen chemicaliën in het water. De vijver moet zichzelf in een paar jaar in evenwicht gaan houden. Eeen spannend proces! We voegen geen vissen toe, maar koesteren andere waterdiertjes en amfibiën zoals de eerste salamanders, kikkers en padden. De vogeltjes badderen in het ondiepe deel en libelles paren en jagen over het water. Een vijver geeft in 1 klap zoveel meer leven in de tuin!

Een nieuw bijenhotel en wilde bijen

Ons bijenhotel was toe aan een renovatie. Ook was door de groei van bomen het hotel meer en meer in de schaduw terecht gekomen. We hebben een nieuw bijenhotel gemaakt en het een beetje verplaatst. Nu is het wachten op de metselbijen. Er zijn er enkele gespot. De meeste wilde bijen in onze tuin zitten echter in de grond waar ze gangetjes graven om hun eitjes te leggen.

Activiteiten in de tuin en het atelier – Cultuurtuin Vriescheloo

In de tuin is plaats voor Cultuur. Zo is de naam ’Cultuurtuin Vriescheloo’ ontstaan.
In de tuin is ook ons atelier en theater.
Scholen bezoeken mijn Poppentheater Theater De Toverdoos en onze tuin. Ik verzorg workshops voor kinderen en volwassenen in het atelier of heerlijk in de tuin. Kijk hiervoor in de menu’s voor ‘workshops vilten’ ‘workshops mozaïek’ en ‘kinderfeestjes’.

Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst – Cultuurtuin Vriescheloo

viltkunstexpositie Agnes Spruit, natuurexpositie, vilten,duurzame wereld, behoud van biodiversiteit, de aarde, duurzaamheid expositie, milieu activiteiten, klimaatverandering,
Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde. Een werk uit de viltexpositie ‘Rondedans met Moeder Aarde’ Was te zien tijdens ‘Westerwolde rijgt – tien dagen tuinen en kunst’ in Westerwolde 2023 Agnes Spruit beeldend kunstenares. Voor 2024 een andere viltverrassing!

‘.

Westerwolde rijgt 2024

Van 14 t/m 23 juni 2024 zijn wij dagelijks gratis geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
U bent van harte welkom!
Kijk voor informatie over extra activiteiten en de expositie op onze pagina ’Westerwolde rijgt’ en op de website van Westerwolde rijgt www.westerwolderijgt.nl


groepsuitje, familiefeest, Agnes Spruit, workshop vilten in provincie groningen, workshop vilten in Westerwolde, tas vilten, schaal vilten, sjaal vilten, kinderfeestjes vilten
Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde leggen van wol – workshop vilten – Agnes Spruit beeldend kunstenares

Workshops vilten in de tuin of het atelier – Cultuurtuin Vriescheloo

Nog leuker is het om het plezier van vilten zelf te ervaren en uiteindelijk naar huis te gaan met een prachtig, zelfgemaakte vilten sjaal, tas, schaal een kussen of zelfs een schilderij van vilt. De workshops worden verzorgd door Agnes Spruit beeldend kunstenares.
Kijk voor de workshops vilten voor volwassenen op de pagina’s in het menu ’workshops’.

Kinderfeestjes vilten, mozaïek

Vilt maak je van losse plukjes wol.
Het is voor kinderen leuk om te doen; een schilderij creëren met mooie kleurtjes zachte wol, de handen in het warme sop, even flink je spierballen laten zien bij het wrijven en rollen; en zie zo, een metamorfose! Een schilderij van wol!
Zo worden de losse wolplukjes een stevig lapje! Nu heet het geen wol meer, maar vilt!
Het lijkt op toveren met wol! Wil je liever iets moois maken met mozaïek? dat kan ook. Kijk voor kinderfeestjes op de pagina’s kinderfeestjes.

kinderfeestje westerwolde groningen, Agnes Spruit, vilten, creatief feestje, knutsel feestje
Cultuurtuin Vriescheloo Westerwolde. Heb je zin in een kinderfeestje vilten, kijk in het menu naar de mogelijkheden.

Vilten in Westerwolde een groepsuitje?

Voor scholen en familie of vriendengroepen zijn allerlei mogelijkheden om te vilten!

  • Wil je met elkaar een groot schilderij maken voor de bruiloft van je ouders?
  • Of een vriendin verrassen met een viltdoek gemaakt door alle vriendinnen?
  • Wil je een heerlijk ontspannen activiteit organiseren voor je groep?
  • Een mooi wandkleed voor de school, de kantine of werkruimte maken met een groep?
  • Of ga je liever met elkaar een hele grote bos viltbloemen maken?
  • Of wil je misschien herinneringssteentjes vilten?
  • Met vilt kan ’bijna’ alles!

Een ’groep’ kan 3 personen zijn of groter.

Neem contact op voor het uitdenken van een programma geschikt voor uw groep, de prijsopgave en het vaststellen van een datum.

Activiteiten in onze tuin en atelier: Workshops vilten en expositie

Voor vilt – of mozaïekworkshops kijk op de pagina’s; workshops vilten en workshops mozaïek

Kinderfeestjes kijk op: Hoofdpagina kinderfeestjes, of kinderfeestje Klein Blij Schilderij , natuurschilderij, etui-mobielhoesje vilten, mozaïek

Pagina voor de viltexposite en Westerwolde rijgt,

Poppentheater: Kijk hier voor de hoofdpagina poppentheater De Toverdoos.

Voor documentaires maken: Documentaires De Blauwe Toverlantaarn, Pilot ESsentie of Veerkracht in Coronatijd.

Een kijkje in onze natuurtuin Cultuurtuin Vriescheloo.

Contact en terug naar de Homepagina