Veerkracht in coronatijd

Documentaireserie Veerkracht in coronatijd is een 4-delige serie voor Cittaslow Westerwolde

Documentaireserie Veerkracht in coronatijd is een serie van 4 delen. We filmden Cittaslowsupporters van de gemeente Westerwolde. De serie is gemaakt in coronajaar 2020. Westerwolde is een Cittaslow gemeente. Cittaslow is een werelwijd netwerk van kleine duurzame gemeentes. De gemeente heeft ook ‘Cittaslow supporters’, dit zijn bedrijven en instellingen die de Cittaslowwaarden een warm hart toedragen en in de uitvoering van hun activiteit rekening houden met die waarden. Wij zijn ook Cittaslowsupporter.

In opdracht van de Gemeente Westerwolde hebben we 4 documentaires met de titel ‘Veerkracht in coronatijd’ gemaakt.

Herkenbare screenshots voor de Documentaireserie Veerkracht in coronatijd voor Cittaslow Westerwolde

‘Veerkracht in coronatijd’ 4 documentaires voor Cittaslow

In maart 2020 veranderde de wereld op slag: de coronacrisis bracht iedereen in een time-out. We zijn op zoek gegaan naar de verhalen van mede-supporters in coronatijd.

Sommige ingrijpende gebeurtenissen hebben grote invloed op prioriteiten die je stelt in je leven. wij vroegen ons af of er bij de supporters andere prioriteiten zijn ontwaakt.

Veel supporters reageerden positief en meldden zich aan voor deze documentaire. Resultaat van deze enthousiaste reacties is een serie van vier documentaires waarin we twaalf supporters interviewen.

Daarin komt naar voren dat ’kwaliteit van leven’ voor hen een belangrijke Cittaslow kernwaarde is. Gaandeweg de interviews blijkt ook welke waardering de supporters geven aan het gebied, waar hun hart ligt en wat ze belangrijk vinden voor nu en voor de toekomst, tijdens en na corona. Elke supporter koos voor het interview een mooie, interessante of geliefde plek in Westerwolde. De afleveringen zijn opgenomen in juli van 2020. Tijd, rust en aandacht zijn veel gehoorde waarden. Dus, ga er even rustig voor zitten en kijk wat de supporters te vertellen hebben. Ook als de coronacrisis voorbij is zijn de verhalen van belang.

Klik hier voor aflevering 1 van ‘Veerkracht in coronatijd’ – Cittaslow Westerwolde – via You tube.

Posterframe voor de documentaireserie Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde – aflevering 1

Klik hier voor aflevering 2 van ‘Veerkracht in coronatijd’ – Cittaslow Westerwolde – via You tube

Posterframe voor de documentaireserie Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde – aflevering 2

Klik hier voor aflevering 3 van ‘Veerkracht in coronatijd’ – Cittaslow Westerwolde – via you tube

Posterframe voor de documentaireserie Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde – aflevering 3

Klik hier voor aflevering 4 van ‘Veerkracht in coronatijd’ – Cittaslow Westerwolde – via You tube

Posterframe voor de documentaireserie Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde – aflevering 4

Beschrijvingen van de afleveringen

In aflevering 1 neemt Diana Hazelhoff van Kapsalon Good Looking ons mee naar de Burcht in Wedde. Diana is de laatste nazaat van de familie Hazelhoff die de scepter zwaaide in de Burcht. Zij spreekt haar zorgen uit over de sociale impact van corona. Harm Verweij van Bierbrouwerij Westerwolde kiest de Jipsinghuizersluis en houdt een vurig pleidooi tegen materiaalverspilling. Jan Kruit, Imker van Bijenstand de Driehoek, leidt ons naar de Vossenberg, een natuurgebied bij Ter Apel, waar hij vertelt over de waarde van de natuur en hoe hij hoopt dat corona het bewustzijn daarover verhoogt. Jan is ook een actief in vele verenigingen en vertelt wat corona nu voor hem betekent.

Cittaslowsupporters aan het woord in aflevering 1 Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde

In aflevering 2 zien we Willem Friedrich, mede-organisator van de concerten in het kerkje in Oudeschans. In de rust van deze kerk vertelt hij een ontroerend verhaal over terugkomen bij jezelf en je omgeving. Speciaal voor deze aflevering heeft Eran Wajsenblum uit Bellingwolde in het kerkje prachtige muziek gespeeld op zijn alt blokfluit.

Johan en Jacky Eitens en Eize Hoomoedt van de Hof van Sellingen kozen het natuurgebied bij Ter Borg als locatie voor het interview. Zij zoomen in op de gevolgen voor hun bedrijf en de waarde van de natuur en het milieu.

Cittaslowsupporters aan het woord in aflevering 2 Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde

In aflevering 3 kunnen we wederom genieten van de prachtige beelden van Westerwolde. Dit keer slingeren we langs de Ruiten Aa en het Ruiten Aa Kanaal langs de essen en esgehuchten, Laude en Ter borg, en de aangrenzende natuurgebieden. Nu de weerstand van ons lichaam tegen ziektes belangrijker lijkt dan ooit, bekijkt Rineke Dijkinga de coronacrisis vanuit haar rol als voedingsdeskundige en gaat in op de invloed van onze leefomgeving en onze voeding op de gezondheid.

 Edith van der Horst en Marcel van Vliet van de Cum Laude Hoeve en beiden docent-biologie, vliegen de coronacrisis aan vanuit hun visie op natuur en milieu en ontwikkelingen in de samenleving. De coronacrisis geeft volgens hen aanleiding om na te denken over allerlei andere onderwerpen, zoals het milieu en sociale ontwikkelingen in de samenleving.

Deze aflevering, met veel interessante invalshoeken, geeft zeker stof tot nadenken.

Cittaslowsupporters aan het woord in aflevering 3 Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde

In de vierde en laatste aflevering van de vierdelige serie ’Veerkracht in Coronatijd’ waarin supporters van Cittaslow, van de gemeente Westerwolde, vertellen over hun ervaringen tijdens de coronacrisis. We zien Marian Beltman van ’Wedde dat ’t lukt’, een sociaal initiatief waarin de zorg en de inwoners van Wedde samenwerken. Met Marjan gaan we naar  Ettje Brouwer die in coronatijd verhuisde naar een aanleunwoning bij de Blanckenborg in Blijham. Er ontstaat een ontroerend gesprek.

Ambachtelijk slager Edwin Wiebrands vertelt over zijn ambachtelijke slagerij. We bezoeken met hem Veldkamps Meul’n waar hij als kind vaak kwam. Hier vertelt hij gevoelig over hoe hij de coronacrisis ervaart met zijn vader die op hoge leeftijd is, de coronacrisis heeft een grote invloed op hem.

Speciaal voor deze aflevering hebben de molenaars de wieken van Veldkamps Meul’n op de wind gezet en dat levert mooie verhalen en beelden op.

Herman en Catharina Bolsenbroek runnen ’Buiten Villa Doen’, waar ze kinderen en gezinnen helpen die een steuntje in de rug nodig hebben. We gaan met hen naar een mooi plekje achter het kerkje van Vriescheloo waar zij een pleidooi houden voor een duurzamer leven.

Marjan en Hans Nugteren geven mensen een mooi moment in hun theehuis ’t Moment.

Cittaslowsupporters aan het woord in aflevering 4 Veerkracht in coronatijd – Cittaslow Westerwolde

Wil je een ander documentaire zien die wij hebben gemaakt, kijk dan op Pilot ESsentie natuurinclusieve landbouw

 Contact en terug naar de Homepagina