Gevilte schapenvachten Drents Heideschaap te koop

Een gevilte schapenvacht van het Drents heideschaap is een prachtig warm en natuurlijk product! Ik vilt vachten van Drents Heideschapen. Bij het vilten van een vacht wordt het schaap eerst geschoren. Op dat moment heb je de vacht in handen die nog wat los kan aanvoelen, omdat er geen huid achter zit. Het schaap is immers niet geslacht, dus we missen de huid. Om te zorgen dat de vacht toch weer stevig is, gebruik ik wol van een ander schaap om de huid als het ware te vervangen. Door middel van een viltproces ontstaat er een gevilte laag aan de achterkant en zie daar! Een prachtige vacht, en het schaap loopt nog lekker rond!

Het voordeel van een gevilte vacht is dat het schaap niet geslacht hoeft te worden. De schapen van deze vachten lopen in een natuurgebied en helpen bij het onderhoud van dit gebied. Ik vind dat een mooie vorm van schapen houden.

Drents Heideschapen

Hoe kun je een schapenvacht gebruiken

De vachten zijn mooi voor op de bank, in de tuinstoel, op de grond voor de open haard of voor de hond of kat, of gewoon om mooi neer te leggen voor de sier of als warm winterkleed op de vloer. En natuurlijk zijn deze vachten zo ontzettend mooi dat je ze ook gewoon voor de sier aan de muur kan hangen. Het geeft een warme atmosfeer aan de ruimte en het werkt ook geluiddempend.

Gevilte vachten van Drents Heideschapen – Agnes Spruit vachtvilten

Bij het viltproces gebruik ik alleen water en biologische zeep. Soms een klein beetje soda om de vacht nog wat extra schoon te weken.

De vacht behoudt zijn karakter. Er is geen schaap gelijk. De natuurlijke omstandigheden waarin de schapen lopen zorgen voor robuust haar dat soms heel lang kan uitgroeien met lange lokken. Soms heeft een schaap nog wat kortere haren of krulletjes op de rug of een vlek.

De kuddes hebben vooral veel witte schapen, maar Drents Heideschapen hebben veel verschillende kleuren en de koppen hebben verschillende tekeningen. Het is een prachtig rank natuurlijk en erg sterk schaap. Heel geschikt om in de ruige omstandigheden van een natuurgebied te leven.

Drents Heideschapen

Hoe wordt een vacht gevilt

Het maken van een vacht neemt ongeveer 1,5 dag in beslag. Het begint bij het scheren. De schapenscheerder scheert de vacht er netjes af als een jas, in één stuk. Als dat lukt is de vacht geschikt om een mooie vachtvilt vacht van te maken. Als het niet lukt is de losse wol geschikt om de achterkant van een vacht of ander viltwerk van te maken.

Schapen scheren en wol sorteren – Drents Heideschapen

De vacht wordt op een tafel gelegd en ontdaan van vuile randjes waar bijvoorbeeld poep of grote hoeveelheden lanoline aan de haren zitten. Lanoline is natuurlijk wolvet dat de schapen zelf aanmaken met vetkliertjes. De lanoline zorgt voor de bescherming van de wol bij regenbuien. Lanoline is makkelijk uit te wassen met water. Het schaap maakt het hele jaar lanoline aan. Lanoline is ook wel bekend als middel in huidcréme.

De tweede behandeling is het ‘uitpluizen’ van de wol. Het schaap loopt dag in dag uit in de natuur en neemt in de vacht allerlei kleine takjes, grasjes en zaden mee. Die worden er zo goed als mogelijk uitgehaald met de hand. Een proces dat soms wel 2 tot 3 uur per vacht in beslag neemt. De vacht helemaal vrij van zaadjes krijgen is een illusie. Het blijft een natuurlijk ambachtelijk gemaakt product. Maar ik zie zo’n heidezaadje dan ook maar als een aandenken aan het gebied waar het schaap heeft gelopen. Het is altijd beter om een heidezaadje te vinden in je vacht dan een berg chemicaliën want dat is pas echt vervuiling!

Het wassen en drogen van de wol

De derde handeling is het wassen en drogen van de wol voor de achterkant van de vacht. Met gewoon water gaat de meeste lanoline er al uit, maar soms is een klein beetje soda behulpzaam. Tijdens het wassen verdwijnt het vuil uit de vacht. Het water kleurt bruin van de lanoline (wolvet). Het is altijd prachtig om te zien hoe mooi de wol is na het wassen.

De vierde handeling is het kaarden van de wol. Kaarden is het kammen van de wol. De wol wordt als het ware uit de klit getrokken door de kaardmachine en gekamd. Dit kan bijvoorbeeld eerst heel grof en daarna fijner.

Het kaarden van de wol

Als al deze voorbereidingen zijn gedaan kan het vilten van de vacht beginnen: een intensieve klus van ruim 4 tot 6 uur per vacht.

Het vilten van vachten van Drents Heideschapen – Agnes Spruit vachtvilten

Na het vilten wordt de vacht aan de lucht te drogen gelegd. Na het drogen wordt de vacht nog een beetje nabewerkt d.m.v. het opluchten van de lokken en haren zodat het kapsel er mooi uit ziet! En natuurlijk hebben al mijn vachten een naam, want ik zie de schapen niet als een numeriek fabrieksproduct, maar als een dier met een identiteit! De vachten zijn stuk voor stuk met zorg geselecteerd en gemaakt met de liefde voor het schaap dat het jasje als eerste droeg!

Omdat het vachten van het Drents Heideschaap zijn hebben ze een eigen Drentse naam.

WIL JE EEN VACHT KOPEN?

Neem contact met mij op.

Wil je meer weten over vilten, of wil je een workshop vilten doen kijk in het menu workshops vilten voor de verschillende mogelijkheden:https://www.agnesspruit.nl/workshops-vilten-vriescheloo-groningen/