Wat is vilten?
Wat is vilten vilten is een eeuwenoude techniek om textiel te maken. Het bestond al in de oertijd, nog voor het spinnen en weven was uitgevonden. Vilt wordt veelzijdig toegepast zoals in gebruiksvoorwerpen, kleding en kunstexposities. Op deze pagina zie je een impressie! Wil je zelf leren vilten? Kijk op deze website voor workshops, kinderfeestjes of groepsuitjes vilten.
Voor viltworkshops kijk op de pagina’s; Hoofdpagina workshops of schilderen met wol, schaal vilten, kussen vilten, zijden sjaal vilten, kunstsjaal vilten, tas of goodiebag vilten. Pagina voor de exposite Rondedans met Moeder Aarde en Westerwolde rijgt, Wil je meer weten over vilten? kijk op vilten een oeroude techniek Kinderfeestjes vilten kijk op: Hoofdpagina kinderfeestjes, of kinderfeestje Klein Blij Schilderij of Natuurschilderij. Veel Plezier!
Hoe wordt vilt gemaakt?
Vilt wordt gemaakt van schapenwol. Maar ook wol van andere dieren, zoals kamelen, is geschikt voor het maken van vilt.
De wol wordt op elkaar gelegd. Wrijving in combinatie met warm water en zeep zorgt er voor dat de vezels van de wol in elkaar gewerkt worden. Het resultaat is een mooie stevige lap vilt.
Vilt is nog steeds een populaire vorm van textiel bewerken. De ruwe naturel wol nodigt je uit om ruig te werken. Er kan ook gebruik gemaakt worden van gekleurde, fijne wol. Er kunnen allerlei vezels zoals zijde-, vlas en bamboelont in worden verwerkt. Zelfs stoffen kunnen worden verwerkt en geven prachtige effecten.
Wat kan je maken van vilt?
Behalve werken in het platte vlak, is het een fantastisch materiaal om driedimensionaal werk mee te maken.
Er kunnen ook tassen, kleden en kleding van worden gemaakt.
Tegenwoordig is het ook het materiaal voor viltkunst.
In landen als Mongolië worden lappen vilt gebruikt om een Ger (een tent van de nomadenvolken) mee te bekleden.
Er wordt ook ’industrievilt’ gemaakt in de fabriek. Deze kant en klare lapjes worden vaak gebruikt om te knutselen. Maar in het dagelijks leven kom je veel industrievilt tegen in bijvoorbeeld auto’s, schoenen en dopjes onder de tafel.
Het viltproces van ontwerp tot resultaat
Vilt heeft altijd het laatste woord
Het is vaak een verrassing hoe het werkstuk er uiteindelijk uit zal zien. Ondanks dat ik meestal heel gericht aan iets begin en mijn werk beredeneer, lokt het materiaal mij in hoge mate uit om ook intuïtief te werken en het proces met de daarbij behorende verrassingen de ruimte te geven in het eindresultaat.
Ontwerpen en wol leggen
Vilten is een bijzondere ervaring.
Allereerst het bedenken van je ontwerp. Je kiest kleuren en de overige materialen uit en je begint met het leggen van de wol. De zachte wol gaat door je handen, het is een ontspannende bezigheid.
Werken met ruige of gekaarde wol en vezels
Werken met gekaarde en geverfde wol geeft een mooi glad oppervlak. Het is ook mogelijk om te werken met ruige wol, waarin de karakters van wolsoorten op een ruig oppervlak goed zichtbaar blijven. Het karakter van het werk wordt ook bepaald door de wolsoort die je gebruikt en bijvoorbeeld het werken met accenten van andere materialen, zoals stoffen of zijde en natuurvezels.
Natvilten
Na het leggen volgt de fase van het natvilten. Met warm water en zeep wordt het werk met de hand ingewreven.
De ervaring van het maken van het werk verandert hierdoor in een natte bezigheid en het werk verandert.
Vollen en rollen van vilt
Dan volgt de intensieve fase: het rollen (vollen) van het werk. Dit is meestal een lichamelijk inspannende bezigheid. Het werk wordt, ingepakt in een rietmat of bobbeltjesplastic, opgerold rond een stok. Afhankelijk van de afmetingen en dikte wordt het minutenlang tot soms urenlang gerold. Bij het af en toe uitpakken en inpakken van het werk is te zien dat het werk krimpt, verandert en transformeert tot een samenhangend geheel.
In Azië worden nomadententen van vilt gemaakt. Dit vilt wordt achter een paard over de graslanden gerold.
De metamorfose
De verrassing komt aan het eind. Het werk heeft een metamorfose ondergaan: het is gekrompen en vervormd en het is spannend om te zien wat het eindresultaat is.
Drie dimensionale vormgeving
Met vilt kun je prachtige driedimensionale vormen maken door te werken met mallen. Door het toepassen van speciale technieken kun je reliëf maken of zorgen dat sommige delen wel of niet aan elkaar hechten.
Nuno vilt en transparante werken
Als je graag dun wilt werken kun je kiezen voor viltverwerking in combinatie met dunne stoffen of zijde. Hiermee bereik je mooie transparante resultaten.
Oersterk vilt
Vilt kan ook oersterk zijn. Als er veel lagen wol op elkaar worden vervilt kan een dikke viltmassa ontstaan waarmee je manden of een stevige boodschappentas kan maken. Ondanks dat het werk begint met losse wolvezels, is het mogelijk om vilt te maken waar je zelf aan kunt hangen!
Vilt als kunstvorm
Het is niet verwonderlijk dat vilt door de eeuwen heen op honderden manieren is toegepast in gebruiksvoorwerpen en kleding.
Nu is het ook een medium om kunst mee te maken en steeds vaker kun je vilt als kunstuiting tegenkomen.
Ik ben ook viltkunstenares en heb met mijn werk al een aantal grote exposities verzorgd. Beelden daarvan ziet u op deze pagina.
Andere activiteiten op deze website
Kijk hier voor de hoofdpagina poppentheater De Toverdoos. Voor documentaires maken: Documentaires De Blauwe Toverlantaarn, Pilot ESsentie of Veerkracht in Coronatijd. Een kijkje in onze natuurtuin Cultuurtuin Vriescheloo. VEEL PLEZIER!
Contact en terug naar de Homepagina