Westerwolde rijgt Cultuurtuin Vriescheloo

Westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, Agnes Spruit, Westerwolde toeristeninfo, natuurtuin, ecologische tuin, wandelen in westerwolde, fietsen in westerwolde, uitstapjes westerwolde, evenementen westerwolde
Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst – Cultuurtuin Vriescheloo – Agnes Spruit

Westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst 16 t/m 25 juni 2023

Westerwolde rijgt Cultuurtuin Vriescheloo: ‘Westerwolde rijgt 10 dagen tuinen en kunst’ is een uniek tuin- en kunstevenement dat jaarlijks in de 2e helft van juni in Zuidoost-Groningen wordt gehouden, in de gemeente Westerwolde.
Twintig prachtige tuinen openen hun tuinhek, poort of deur om bezoekers gastvrij te ontvangen. Ook in 2024 kunt u weer genieten van dit evenement en van onze ‘Cultuurtuin Vriescheloo’ een natuurtuin met vilt en mozaïekkunst.

Westerwolde rijgt – Informatie Cultuurtuin Vriescheloo

 • We zorgen voor koffie en thee met iets lekkers bij de tent voor een kleine bijdrage, zodat iedereen in alle rust kan genieten van de energie van deze tuin en de expositie. We hebben gezellige zitjes in onze tuin voor u klaargezet!
 • Alle dagen open van 14 t/m 23 juni 2024 van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Nieuw in onze tuin is een natuurvijver en een mooi bijenhotel.
 • Dit jaar staat de bij in onze tuin in het zonnetje. Er is veel informatie te vinden.
 • Er draait een korte film in het theater :’Wilde bijen, honingbijen en boekweit’ onderdeel van ‘Pilot Essentie Westeresch’
 • Er is weer nieuw viltwerk te zien.
 • Mozaïekwerk te zien: potten, wanddecoratie en objecten.
 • Handgemaakte producten te koop: Viltwerk, gevilte schapenvachten en mozaïekwerk, in de tent.
 • En natuurlijk kunt u ook bij ons een Westerwolde rijgt kraal van vilt rijgen!
 • Er komt muziek! Donderdag 20 juni 2024 van 13.00 uur tot 17.00 uur Trio Sidaro
 • Balfolkdansen met Trio Sidaro van donderdag 20 juni van 13.00 uur tot 17.00 uur Bij belangstelling worden de dansen uitgelegd. Lekker luisteren kan natuurlijk ook.
 • Schuurverkoop van 2e hands spulletjes en 2e hands boeken te koop in het theater.
 • Leuke plantjes te koop.
 • Toilet aanwezig in het atelier/theater.
 • Wij verzoeken u geen honden mee te nemen, met uitzondering van aangelijnde hulphonden.
 • Parkeren is mogelijk bij het atelier, op de oprit en langs de weg.
 • U kunt bij Agnes vilt- en mozaïekworkshops volgen, buiten de Westerwolde rijgt periode. Kijk hiervoor op de verschillende pagina’s workshops.
 • Programmaboekjes van Westerwolde rijgt zijn verkrijgbaar met de route en een beschrijving van de tuinen, de kunst en activiteiten. Op is op! Ook op andere adressen en bij andere tuinen verkrijgbaar.
 • DUS GENOEG TE DOEN EN TE BELEVEN! WW ZIEN U GRAAG KOMEN!

Kunst en muziek

Alle eigenaren nodigen bovendien één of meerdere kunstenaars uit om in hun tuin, tuinhuis of serre te komen exposeren. Elke tuin  is een verrassing! De kunst verzogen wij met onze eigen kunstwerken: Er zal viltwerk van Agnes te zien zijn en mozaïekwerk van Jaco .De werkgroep zorgt bovendien voor een gevarieerd muziekprogramma, van solo tot koor, van pop tot klassiek. Ook in onze tuin zal muziek zijn van Sidaro zie hieronder voor meer informatie.

Sidaro – Balfolk muziek en dansen in de tuin!

Op donderdag 20 juni 2024 speelt Trio Sidaro in onze tuin. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur spelen zij meerdere sessies.Vorig jaar hebben we voor de eerste keer gedanst in de tuin tijdens Westerwolde rijgt. Het was heel gezellig! Daarom doen we het dit jaar weer. De muziek is vrolijk en de muziekinstrumenten zijn bijzonder zoals de Nickelharpa en de schalmei. Muzikanten van Sidaro spelen regelmatig op Balfolkbals

Trio Sidaro speelt balfolkmuziek. Dansmuziek!  Balfolk heeft zijn roots in de oude dansen van West-Europa. Je kan ernaar luisteren, maar er kan ook gedanst worden. Bij voldoende belangstelling zullen de muzikanten en Agnes Spruit eigenaresse van de tuin of iemand anders, de dansen uitleggen. Wil of kan je niet dansen dan kun je natuurlijk lekker luisteren.

Martijn Versteegh klarinetten en schalmei, Gert Top op mandolines en gitaar, Jantien Schaap op nyckelharpa en viool.

BIJEN IN HET ZONNETJE

Dit jaar staan de bijen in onze tuin centraal. In de tuin kunt u een bijenroute volgen met informatie over wilde bijen en honingbijen. De route wordt geillustreerd met prachtige foto’s, materialen van imkers, een wilde bijenhotel en informatieplaatsen. Daarnaast staan er dit jaar ook wat spelletjes voor kinderen in de tuin. Deze zijn bedoeld voor het natuureducatieproject voor de basisscholen in Westerwolde. Dit project loopt voor en na Westerwolde rijgt. Maar sommige dingen kunt u ook bekijken.

IN HET THEATER

Naast de tuin is het poppentheater van Agnes Spruit, dat dienst doet als atelier in periodes dat het geen theater is. Dit jaar staat het decor van de voorstelling ‘Bibi en de bijtjes’ in het theater. Deze voorstelling zal ook na Westerwolde rijgt nog voor scholen worden gespeeld. Het decor is te bekijken.

FILM IN HET THEATER

In het theater staat een kleine opstelling met een film van 3 minuten. Wij hebben deze film gemaakt voor het project ‘Pilot Essentie’ een natuurinclusief landbouw project op de Westeresch bij Veele. Dit filmpje is 1 van de 8 korte filmpjes over dit project die op de Westeresch te bekijken zijn met een QR code op de telefoon langs een wandelroute van 2,7 kilometer. Meer over dit project kunt u lezen op onze filmpagina over dit project. We draaien in het theater de film ‘Wilde bijen, honingbijen en boekweit’ dit in aansluiting op de bijenroute in de tuin.

KUNSTWERKEN VAN VILT TE ZIEN

Er zijn nieuwe, spannende viltwerken van Agnes Spruit te zien in de tuin. Daarover zeg ik nog niets. Dus laat je verassen!

Er zijn producten te koop van handgemaakt wolvilt: Ik maak vilt van de wol van het Drents Heideschaap. De schapen lopen in een natuurgebied. Met deze wol maakt ik gevilte schapenvachten en duurzame, ambachtelijke-, en kunstzinnige producten die te koop zijn in de tuin.

Viltwerk en schapenvachten te koop Cultuurtuin Vriescheloo.

MOZAIËKWERK TE ZIEN

Er is ook mozaïekwerk te zien, gemaakt door Jaco en Agnes.

Website Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst
Kijk voor meer informatie over Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst op www.westerwolderijgt.nl Het thema van Westerwolde rijgt 2024 is ‘Diedeldaintjen’, het Groningse woord voor ‘slenteren’. En dat is precies wat je in een mooie tuin op je gemak kan doen. Kom lekker ‘Diedeldaintjen’ in onze tuin, tot dan!

Over Cultuurtuin Vriescheloo

‘Cultuurtuin Vriescheloo’ is onze grote natuurtuin met ruimte voor cultuur. Naast de tuin is het atelier voor workshops en kinderfeestjes dat soms dienst doet als poppentheater. De weide is een heerlijke plek voor activiteiten. De tuin is ongeveer 3/4 hectare groot. We tuinieren met wilde planten en creëren zo een klein natuurgebied met verschillende leefgebieden voor insecten , vogels en kleine zoogdieren. Lees hierover op de pagina Cultuurtuin Vriescheloo

natuurtuinen, ecologische tuinen, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, exposities in de natuur, Agnes Spruit
Een kijkje in Cultuurtuin Vriescheloo waar veel natuurlijke planten te zien zijn.
Handgevilte schapenvachten te koop, Agnes Spruit, westerwolde rijgt, viltkunst expositie, natuurtuin, ecologische tuin, expositie in de natuur
Agnes Spruit beeldend kunstenares Natuurlijk viltwerk van de wol van het Drents heideschaap.

Viltwerk te koop, hoe wordt het gemaakt?

Vilt is een natuurlijk materiaal, het wordt gemaakt van schapenwol. Door wrijving en rollen van het materiaal met water en zeep ontstaat vilt. Met dit materiaal kun je prachtige natuurlijke effecten bereiken.
De werken van de expositie niet te koop, maar voor wie wil heb ik mooie viltwerken voor binnengebruik gemaakt die te koop zijn tijdens Westerwolde rijgt.

workshop kussen vilten, Agnes Spruit, viltwerk te koop, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, viltkunst expositie,
Agnes Spruit – beeldend kunstenares – Natuurlijk Viltwerk van de wol van het Drents heideschaap
groepsuitje, familiefeest, Agnes Spruit, workshop vilten in provincie groningen, workshop vilten in Westerwolde, tas vilten, schaal vilten, sjaal vilten, kinderfeestjes vilten
Agnes SpruitHet leggen van wol tijdens het viltproces – workshops vilten in Westerwolde


Informatie over onze andere activiteiten

Voor vilt – of mozaïekworkshops kijk op de pagina’s; workshops vilten en workshops mozaïek

Kinderfeestjes kijk op: Hoofdpagina kinderfeestjes, of kinderfeestje Klein Blij Schilderij , natuurschilderij, etui-mobielhoesje vilten, mozaïek

Pagina voor de viltexposite Rondedans met Moeder Aarde en Westerwolde rijgt,

Poppentheater: Kijk hier voor de voorstelling kinderboekenweek 2022 of de hoofdpagina poppentheater De Toverdoos.

Voor documentaires maken: Documentaires De Blauwe Toverlantaarn, Pilot ESsentie of Veerkracht in Coronatijd.

Een kijkje in onze natuurtuin Cultuurtuin Vriescheloo.

Viltwerk in opdracht: Kijk hier

Vilten groepsuitje – Cultuurtuin Vriescheloo

Voor scholen en familie of vriendengroepen zijn allerlei andere mogelijkheden om te vilten! Met vilt kan ’bijna’ alles!

 • Met elkaar een groot schilderij maken voor de bruiloft van je ouders?
 • Een vriendin verrassen met een viltdoek gemaakt door alle vriendinnen?
 • Een heerlijk ontspannen activiteit organiseren voor je groep?
 • Een mooi wandkleed voor de school, de kantine of werkruimte maken met een groep?
 • Liever met elkaar een hele grote bos viltbloemen maken?
 • Of herinneringssteentjes vilten?

Een ’groep’ kan 3 personen zijn of groter.

Neem contact op voor het uitdenken van een programma geschikt voor uw groep, de prijsopgave en het vaststellen van een datum.

Contact en terug naar de Homepagina