Westerwolde rijgt – Cultuurtuin Vriescheloo

Westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, Agnes Spruit, Westerwolde toeristeninfo, natuurtuin, ecologische tuin, wandelen in westerwolde, fietsen in westerwolde, uitstapjes westerwolde, evenementen westerwolde
Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst – Cultuurtuin Vriescheloo – Agnes Spruit

Westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst 16 t/m 25 juni 2023

Westerwolde rijgt – Cultuurtuin Vriescheloo:

Westerwolde rijgt 10 dagen tuinen en kunst’ is een uniek tuin- en kunstevenement dat jaarlijks in de 2e helft van juni in Zuidoost-Groningen wordt gehouden, in de gemeente Westerwolde.
Twintig prachtige tuinen openen hun tuinhek, poort of deur om bezoekers gastvrij te ontvangen. Dit evenement is inmiddels geweest: Het was weer een mooie tijd waar iedereen enorm van heeft genoten! Tot volgend jaar, dan doen we weer mee met nieuwe verrassingen!

Wat is Westerwolde rijgt?

Westerwolde rijgt 10 dagen tuinen en kunst’ is een uniek tuin- en kunstevenement dat jaarlijks in de 2e helft van juni in Zuidoost-Groningen wordt gehouden, in de gemeente Westerwolde.
Twintig prachtige tuinen openen hun tuinhek, poort of deur om bezoekers gastvrij te ontvangen.

Alle eigenaren nodigen bovendien één of meerdere kunstenaars uit om in hun tuin, tuinhuis of serre te komen exposeren. Elke tuin  is een verrassing!
De werkgroep zorgt bovendien voor een gevarieerd muziekprogramma, van solo tot koor, van pop tot klassiek.

Westerwolde rijgt – Informatie Cultuurtuin Vriescheloo

 • We zorgen voor koffie en thee met iets lekkers voor een kleine bijdrage, zodat iedereen in alle rust kan genieten van de energie van deze tuin en de expositie.
 • Parkeren is mogelijk bij het atelier, op de oprit en langs de weg.
 • Alle dagen open van 16 t/m 25 juni 2023 van 10.00 tot 17.00 uur.
 • Donderdag 22-6-2023 folkduo Erik &Martijn Middeleeuwse balfolkmuziek en dansen in de tuin! van 12.00 uur tot 16.00 uur.
 • De expositie Rondedans met Moeder Aarde is alle dagen te zien.
 • Nieuw viltwerk geverfd met plantaardig materiaal te zien.
 • Mozaïekwerk te zien: potten, wanddecoratie en objecten.
 • Vertelling ‘Rondedans met Moeder Aarde’ door Agnes Spruit: elke dag 14.30 (niet op donderdag)
 • Handgemaakte producten te koop: Viltwerk, gevilte schapenvachten en mozaïekwerk.
 • En natuurlijk kunt u ook bij ons een Westerwolde rijgt kraal van vilt rijgen!
 • Toilet aanwezig in het atelier.
 • Wij verzoeken u geen honden mee te nemen, met uitzondering van aangelijnde hulphonden.
 • U kunt bij Agnes vilt- en mozaïekworkshops volgen, buiten de Westerwolde rijgt periode. Kijk hiervoor op de verschillende pagina’s workshops.
 • De flyer van Westerwolde rijgt staat onderaan deze pagina.

Viltexpositie ‘Rondedans met Moeder Aarde’ in de tuin

Expositie Agnes Spruit, duurzame wereld, behoud van biodiversiteit, de aarde, duurzaamheid expositie, milieu activiteiten, klimaatverandering,
Viltkunstexpositie over Moeder Aarde: ‘Rondedans met Moeder Aarde’


Mijn viltexpositie ’Rondedans met Moeder Aarde’ is op veler verzoek ook in 2023 te zien op verschillende plekken in de tuin.
’Moeder Aarde’ is te zien in de grote koepel van takken. Het Moeder Aarde beeld is de kern van de expositie. Een menshoog beeld ontstaan uit een grote boomwortel waarop viltsculpturen zijn aangebracht. Het verbeeldt zowel de schoonheid als de aantasting van de natuur en is een oproep om zorgzaam te zijn voor de natuur.
De expositie heeft van 2013 t/m 2018 gereisd langs verschillende
musea in Nederland en het buitenland. Het is mijn wens om haar de plek te geven waar ze hoort: in de natuur. Aanvankelijk zou het vorig jaar éénmalig te zien zijn in de tuin. Maar de reacties van het publiek hebben aangegeven dat met name het beeld van Moeder Aarde zo goed past bij onze tuin, dat zij nu onlosmakelijk met de tuin is verbonden.

Nieuwe viltwerken en mozaïek te zien en te koop

Viltwerk en schapenvachten te koop Cultuurtuin Vriescheloo.

Er zijn producten te koop van handgemaakt wolvilt: Ik maak vilt van de wol van het Drents Heideschaap. De schapen lopen in een natuurgebied. Met deze wol maakt ik gevilte schapenvachten en duurzame, ambachtelijke-, en kunstzinnige producten die te koop zijn in de tuin.

KUNSTWERKEN VAN VILT TE ZIEN

Er zijn nieuwe, spannende viltwerken te zien in de tuin. Daarover zeg ik nog niets. Dus laat je verassen!

Er is ook mozaïekwerk te zien, gemaakt door Jaco en Agnes.

Er is viltwerk, geverfd met de prachtige warme kleuren die uit planten worden verkregen. Een aantal van deze planten zijn ook in de tuin te vinden. Zo ga je weer met andere ogen naar je tuin kijken…

Vertelling Moeder Aarde

Elke dag om 14.30 uur (m.u.v. de donderdag) zal ik in onze tuin een toelichting geven over het kunstwerk/ de expositie ‘Moeder Aarde’. Ik meer over een ontmoeting ruim 30 jaar geleden tijdens een antropologisch onderzoek in de jungle van Sumatra. Een interessante ontmoeting met een Doekoen (medicijnvrouw), de geesten uit het woud en de relatie tot de natuur stonden aan de wieg van het Moeder Aarde beeld.

Folkduo Erik & Martijn – Middeleeuwse Balfolk en Dansen in de tuin!!! Donderdag 22 juni 2023 12.00 uur tot 16.00 uur.

Folkduo Erik & Martijn – Middeleeuwse Balfolk
Donderdag 22 juni van 12.00 tot 16.00 uur verschillende korte sessies. Voor wie wil kan er ook gedanst worden bij deze muziek! Kom het eens proberen!

Folkduo Erik & Martijn Middeleeuwse Balfolk

De muziek is vrolijk om naar te luisteren. Het nodigt uit om te dansen. Voor wie echt niet stil kan blijven zitten is er dus ruimte voor een dansje. Agnes legt de dansen uit, ze zijn niet moeilijk en bezorgen je een onvergetelijk gezellig moment!

Op dorpspleinen en markten werd in de middeleeuwen heel wat afgedanst door het ‘gewone’ volk. Hiervoor waren natuurlijk ook muziekanten nodig. Erik en Martijn nemen je mee naar zo’n middeleeuws marktplein vol dansende mensen. Ze spelen op instrumenten die in die tijd ook bespeeld werden zoals de draailier en de schalmei. Een directe afgeleide van de middeleeuwse dansmuziek is de muziekstijl ‘balfolk’. Het woord ‘bal’ in ‘balfolk’ staat voor ‘dansbal’, dus folk-muziek waarop gedanst wordt. De verschillende balfolk-dansen, zoals de Scottish, Mazurka, Andro en Cercle, hebben hun roots in de oude volksdansen van West- Europa, met name uit Frankrijk. Wil je alvast een voorproefje van de ,muziek, kijk dan naar dit filmpje dat Erik en Martijn hebben gemaakt: zie hier

Over Cultuurtuin Vriescheloo

‘Cultuurtuin Vriescheloo’ is onze grote natuurtuin met ruimte voor cultuur. Naast de tuin is het atelier voor workshops en kinderfeestjes dat soms dienst doet als poppentheater. De weide is een heerlijke plek voor activiteiten. De tuin is ongeveer 3/4 hectare groot. We tuinieren met wilde planten en creëren zo een klein natuurgebied met verschillende leefgebieden voor insecten , vogels en kleine zoogdieren. Lees hierover op de pagina Cultuurtuin Vriescheloo

Meer over de expositie Rondedans met Moeder Aarde

Viltexpositie Agnes Spruit, duurzame wereld, behoud van biodiversiteit, de aarde, duurzaamheid expositie, milieu activiteiten, klimaatverandering,
‘Westerwolde rijgt Cultuurtuin Vriescheloo – ’tien dagen tuinen en kunst’ expositie ‘Rondedans met Moeder Aarde’

Het beeld van Moeder Aarde is een menshoog beeld ontstaan uit een grote boomwortel waarop viltsculpturen zijn aangebracht. Het staat in een grote koepel van takken waarin mijn gevilte gedicht te lezen is. In het midden van de koepel staat het prachtige beeld van Moeder Aarde dat met haar expressieve houding zowel de schoonheid als de aantasting van de natuur verbeeldt. Met een beetje fantasie ziet u hoe u met Moeder Aarde zou kunnen dansen. Het gedicht is een vertaling van die dans. Als u om haar heen loopt verandert de expressie van het beeld voortdurend mee met de emoties van het gedicht. Als je met iemand danst ga je tijdelijk een relatie aan met die persoon. Op deze wijze probeer ik in dit kunstwerk de dans die wij als mensen maken met de aarde te verbeelden. Het beeld en het gedicht zijn een oproep om zorgzaam te zijn voor de natuur, biodiversiteit, duurzaamheid en klimaat.

Dit is een exclusieve kans om de expositie in een natuurlijke omgeving te zien!

Het is mijn diepe wens om Moeder Aarde de plek te geven waar ze hoort; in de natuur! Met haar wortels bij de aarde, de planten, bomen, de vogels en de insecten in haar omgeving.
Ook andere prachtige kunstobjecten van vilt en natuurlijk materiaal krijgen een mooie plek in de tuin, zodat ze opgaan in hun omgeving en ook de omgeving de energie van het werkstuk versterkt.
De werken zijn, na alle reizen langs exposities, gerestaureerd en hier en daar veranderd.

Expositie Agnes Spruit, duurzame wereld, behoud van biodiversiteit, de aarde, duurzaamheid expositie, milieu activiteiten, klimaatverandering,
Westerwolde rijgt Cultuurtuin Vriescheloo – Expositie ‘Rondedans met Moeder Aarde’

Waar stond de viltkunst expositie ‘Rondedans met Moeder Aarde’

Sinds 2013 heeft de expositie in opdracht van de Nederlandse Ambassade gereisd naar een sjieke zaal in Sint Petersburg (2013). Allerlei artiesten, dansers muziekanten en kunstenaars reisden af, want dit was, toen nog, het zo hoopvolle het Nederland/Rusland vriendschapsjaar. Tja, helaas, andere tijden, tijden veranderen en helaas, niet zoals we hadden gehoopt. Toch was deze expositie destijds bijzonder; tijdens een kunstmanifestatie met kunstenaars uit verschillende landen, waarin we als kunstenaars gezamenlijk een oproep deden voor behoud-, en voor de kwetsbaarheid van de natuur, hebben we veel aandacht gevraagd voor dit onderwerp. Het evenement werd georganiseerd door viltartiesten in Rusland en gehonoreerd door de Nederlandse Ambassade met het plaatsen van mijn werk. Daarna stond de expositie in een zaal van de oude kloosterboerderij van het viltmuseum in Mouzon – Frankrijk (2014). Uiteindelijk verhuisde de expositie naar museum het Kruithuis – Bourtange (2016 t/m 2018) waar het 3 jaar stond. Bezoekers konden bij alle exposities briefjes deponeren bij het beeld waarop zij hun gevoelens over natuur en milieu beschreven. Tijdens de drie exposities zijn er in totaal ongeveer 5500 briefjes geschreven met ontroerende reacties. Er is geschreven over de liefde voor de natuur, de frustraties over de aantasting, er zijn oproepen gedaan de natuur en het milieu te beschermen. Opvallend veel kinderen schreven of tekenden een wens voor een wereld met veel natuur! Niet iedereen schreef een briefje, maar 250.000 mensen in Nederland en buitenland, hebben de exposities gezien en beleeft en daar ben ik erg blij mee! In mijn gastenboek schreven bezoekers hoe zeer ze van de expositie hielden. Vaak werd aangegeven dat ze blij waren dat er via deze mooie kunstvorm aandacht werd gevraagd voor de natuur, het milieu en het klimaat. In 2017 heeft de expositie deel uitgemaakt van het natuureducatieproject voor basisscholen in Westerwolde.

Moeder Aarde terug op haar geboortegrond

Na alle reizen langs exposities is het beeld terug op haar geboortegrond, In 2022 stond de expositie voor het eerst in onze eigen tuin midden in de echte natuur tijdens’ Westerwolde rijgt 10 dagen tuinen en kunst’. Dat gaan we op veler verzoek in 2023 tijdens Westerwolde rijgt herhalen aangevuld met nieuw en of ander viltwerk. Hier in Westerwolde vond ik de stronk en het hout waarin ik haar twee gezichten herkende en waarvan haar gestalte is gemaakt. Hier verzamelde ik de grassen en zaadjes die zijn verwerkt in het vilt. En hier zijn mijn schapen geschoren waarvan ik de wol gebruikte voor het vilt. Het is ook hier in Westerwolde waar mijn hart nog verder is opengegaan voor de natuur. Door te zijn in mijn tuin, alles te zien groeien en de vogels te horen zingen. Door het landschap in alle jaargetijden te zien veranderen. Dit mag niet verloren gaan!

natuurtuinen, ecologische tuinen, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, exposities in de natuur, Agnes Spruit
Een kijkje in Cultuurtuin Vriescheloo waar de expositie ‘Rondedans met Moeder Aarde’ te zien is.

Kijk voor workshops vilten op de pagina’s bij het menu workshops of klik op de linkjes onderaan deze pagina.

Handgevilte schapenvachten te koop, Agnes Spruit, westerwolde rijgt, viltkunst expositie, natuurtuin, ecologische tuin, expositie in de natuur
Agnes Spruit beeldend kunstenares Natuurlijk viltwerk van de wol van het Drents heideschaap.

Viltwerk te koop, hoe wordt het gemaakt?

Vilt is een natuurlijk materiaal, het wordt gemaakt van schapenwol. Door wrijving en rollen van het materiaal met water en zeep ontstaat vilt. Met dit materiaal kun je prachtige natuurlijke effecten bereiken.
De werken van de expositie niet te koop, maar voor wie wil heb ik mooie viltwerken voor binnengebruik gemaakt die te koop zijn tijdens Westerwolde rijgt.

workshop kussen vilten, Agnes Spruit, viltwerk te koop, westerwolde rijgt tien dagen tuinen en kunst, viltkunst expositie,
Agnes Spruit – beeldend kunstenares – Natuurlijk Viltwerk van de wol van het Drents heideschaap

Website Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst
Kijk voor meer informatie over Westerwolde rijgt, tien dagen tuinen en kunst op www.westerwolderijgt.nl Het thema van Westerwolde rijgt 2023 is ‘Tudeltoantje’ Het Groningse woord voor het plantje ‘Tagetes’ beter bekend als het ‘Afrikaantje’. De tuineigenaren besteden dit jaar extra aandacht aan dit plantje.

Flyer Westerwolde rijgt – 10 dagen tuinen en kunst


groepsuitje, familiefeest, Agnes Spruit, workshop vilten in provincie groningen, workshop vilten in Westerwolde, tas vilten, schaal vilten, sjaal vilten, kinderfeestjes vilten

Agnes SpruitHet leggen van wol tijdens het viltproces – workshops vilten in Westerwolde

Informatie over onze andere activiteiten

Voor vilt – of mozaïekworkshops kijk op de pagina’s; workshops vilten en workshops mozaïek

Kinderfeestjes kijk op: Hoofdpagina kinderfeestjes, of kinderfeestje Klein Blij Schilderij , natuurschilderij, etui-mobielhoesje vilten, mozaïek

Pagina voor de viltexposite Rondedans met Moeder Aarde en Westerwolde rijgt,

Poppentheater: Kijk hier voor de voorstelling kinderboekenweek 2022 of de hoofdpagina poppentheater De Toverdoos.

Voor documentaires maken: Documentaires De Blauwe Toverlantaarn, Pilot ESsentie of Veerkracht in Coronatijd.

Een kijkje in onze natuurtuin Cultuurtuin Vriescheloo.

Vilten groepsuitje – Cultuurtuin Vriescheloo

Voor scholen en familie of vriendengroepen zijn allerlei andere mogelijkheden om te vilten! Met vilt kan ’bijna’ alles!

 • Met elkaar een groot schilderij maken voor de bruiloft van je ouders?
 • Een vriendin verrassen met een viltdoek gemaakt door alle vriendinnen?
 • Een heerlijk ontspannen activiteit organiseren voor je groep?
 • Een mooi wandkleed voor de school, de kantine of werkruimte maken met een groep?
 • Liever met elkaar een hele grote bos viltbloemen maken?
 • Of herinneringssteentjes vilten?

Een ’groep’ kan 3 personen zijn of groter.

Neem contact op voor het uitdenken van een programma geschikt voor uw groep, de prijsopgave en het vaststellen van een datum.

Contact en terug naar de Homepagina