Workshop pot mozaïek

Workshop pot mozaïek Westerwolde

Workshop pot mozaïek Westerwolde: Met scherven van gebroken potten, servies en tegels maken we een mooie mozaïek op een tuinpot. Met een mozaïekpot kun je hoekjes in de tuin opfleuren. In de schaduwtuin, waar de planten meestal niet uitbundig bloeien kun je met een mooie pot je tuin een extra accent geven. Een varen in zo’n pot staat prachtig. In de zonnige tuin glimmen de potten mooi in het licht en met kruidenplanten heb je zo een bijzondere sfeer in je tuin!

Mozaïek maken met scherven van gebroken tegels, potten en servies is een mooie manier om materiaal te recyclen dat anders zou worden weggegooid. Het is zelfs een manier om van iets dat niets meer waard was iets waardevols en persoonlijks te maken. Ook overgebleven tegels, die misschien saai zijn en niet meer toe te passen, worden in een mozaïek opeens iets heel bijzonders!

Workshop pot mozaïek Westerwolde

In deze workshop werken we op een terracotta pot die zo behandeld is dat hij buiten kan staan zonder dat de stukjes loslaten door vocht. Maar als je heel graag op een zelf meegebrachte pot wilt werken kan dat natuurlijk ook.

Workshop pot mozaïek Westerwolde

De eerste middag leg je de stukjes naar je eigen creatief ontwerp. Natuurlijk kan je je laten inspireren door schilderijen van kunstenaars, kaarten met leuke afbeeldingen of ander mozaïekwerk. In de eerste middag zorg ik dat er boeken zijn van mozaïekkunst en van schilderkunst die je kunnen inspireren tot een mooie mozaïek. Bij het maken van mozaïek werk je in kleurvlakken. Een schilderij kan als inspiratie dienen en tijdens het leggen van de stukjes geef je je eigen draai aan het mozaïek.

Workshop pot mozaïek Westerwolde

We werken met scherven, we kopen niks, dus we werken met wat voor handen is. Je kan je inspiratie bijvoorbeeld ook zoeken door stukjes te zoeken die je aanspreken en daar iets moois maken. En als je zelf een gebroken voorwerp hebt dat je graag wilt verwerken, neem dat dan mee.

Workshop pot mozaïek Westerwolde

De uitdaging is om de pot boeiend te maken. In het platte vlak kun je de mozaïek in één keer overzien, maar als de mozaïek op de pot is aangebracht, gaat de afbeelding rond. De pot is dan aan alle kanten anders, en dat maakt het geheel boeiend.

Workshop pot mozaïek Westerwolde
Workshop pot mozaïek Westerwolde

De tweede middag gaan we het ontwerp op de pot plakken. Bij een mozaïek van scherven is geen stukje gelijk van vorm. Hierdoor ontstaan als vanzelf spontane vormen. Toch kun je tijdens het leggen spelen met de afmetingen en kleuren om onderdelen van je ontwerp te accentueren. De dikte van de stukjes is ook verschillend en soms zelfs heb je mooie randen van potten, of een reliëf in het keramiek. Bij het plakken houden we rekening met de ruimte voor de voegen waarbij we met verschillende dingen rekening moeten houden. Door de voegen ontstaat later een lijnenspel dat soms je werk extra accenten kan geven. Na het plakken moet de lijm 24 uur drogen voor we kunnen gaan voegen.

Workshop pot mozaïek Westerwolde
Workshop pot mozaïek Westerwolde

De derde middag gaan we de pot voegen en uitpoetsen. Omdat voegsel snel droogt moeten we deze middag zorgen dat de pot in 2 uur is gevoegd en uitgepoetst. Tijdens deze klus zie je hoe de voeg het werk als het ware samenbindt tot een geheel. Na het uitpoetsen heb je een prachtige kunstzinnige pot die helemaal origineel is, een echt kunstwerk waar geen tuincentrumpot tegenop kan! Mooi voor jezelf of om cadeau te geven!

Workshop pot mozaïek Westerwolde

Praktische informatie

We werken in het atelier of in de tuin als het mooi weer is. De mozaïekstukjes staan gesorteerd op kleur en soort in de mozaïekschuur. We werken daar niet, maar iedereen kan daar naar materiaal zoeken en dit meenemen naar de werkplek.

Trek kleding aan die vies mag worden of neem een schort mee.

Praktische informatie, data en kosten

  • 3 middagen: middag 1 en 2 van 13.00 uur tot 17.00 uur en middag 3 van 13.00 uur tot 15.00 uur.
  • De workshop is inclusief een voorbehandelde pot, het mozaïekmateriaal, de lijm en voeg en gebruik van gereedschap.
  • Er is koffie thee en iets lekkers tijdens de workshop.
  • Prijs voor 3 middagen €95,00 inclusief btw, materiaal, en koffie en thee met iets lekkers.
  • Data: In overleg
  • Workshops gaan door bij minimaal 2 deelnemers.

Aanmelden voor een workshop

Wil je graag een workshop volgen, neem dan contact met mij op. Ik kijk of er nog iemand is die heeft aangegeven de workshop te willen volgen. Vervolgens maken we gezamenlijk een afspraak voor een datum. In de wintermaanden werken we in het atelier. De ruimte is daar kleiner dan in de tent op het veld. In het atelier kunnen we met 2 of 3 mensen werken. Op het veld, in de lente en zomermaanden kunnen we met 3 tot 5 mensen werken. 

Workshop pot mozaïek Westerwolde

Groepsuitje mozaïek Westerwolde

Wil je met een groepje komen op een afgesproken datum, neem dan even contact op. Het is ook mogelijk om andere dingen te maken met mozaïek. We kunnen ook werkstukken maken die in één middag gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld op een in vorm gezaagd plat vlak. Een werkstuk met elkaar maken als cadeau voor iemand kan natuurlijk ook.

Kinderfeestje mozaïek Westerwolde

We hebben een schuur vol met leuke stukjes. De kinderen kunnen hier heerlijk in snuffelen en zoeken. Met deze scherven maken we een leuk mozaïekwerkstuk. Kijk op de pagina kinderfeestje mozaïek.

Andere kinderfeestjes, workshops en activiteiten

Voor vilt – of mozaïekworkshops kijk op de pagina’s; workshops vilten en workshops mozaïek

Kinderfeestjes kijk op: Hoofdpagina kinderfeestjes, of kinderfeestje Klein Blij Schilderij , natuurschilderij, etui-mobielhoesje vilten, mozaïek

Pagina voor de viltexposite Rondedans met Moeder Aarde en Westerwolde rijgt,

Poppentheater: Kijk hier voor de voorstelling kinderboekenweek 2022 of de hoofdpagina poppentheater De Toverdoos.

Voor documentaires maken: Documentaires De Blauwe Toverlantaarn, Pilot ESsentie of Veerkracht in Coronatijd.

Een kijkje in onze natuurtuin Cultuurtuin Vriescheloo.

VEEL PLEZIER!

Naar de Homepagina en Contact